Sigortasız çalıştırma şikayet

Sigortasız işçi şikayet ederse ne olur?

Sigortasız çalışan işçi, çalıştığı süre içinde Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine yazılı olarak şikâyette bulunabilir. … Yapılan şikâyet sayesinde, yalnızca şikâyet eden değil o işyerinde sigortasız çalışan tüm işçilerin mağduriyeti giderilmiş olur. Bu işlem 1 yıla kadar geriye dönük olarak yapılabilir.

Sigortasız işçi çalıştırma nasıl kanıtlarım?

Sigortasız çalışma nasıl kanıtlanır?

  1. İş yerinde fiilen çalışıldığına tanıklık edebilecek bir şahit göstermek.
  2. İş yerinden bir maaş bordrosu ya da dekont gibi maaş alındığına dair bir belgenin bulunması
  3. İş yerinde çalışma kaydının olduğu kamera kayıtları

Sigortasız çalışan işçi ceza alır mi?

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMANIN CEZASI İşyerlerinde 1 ay boyunca sigortasız işçi çalıştıran işveren, işe giriş bildirgesinden iki, aylık prim hizmet belgesinden de iki olmak üzere 4 asgari ücrete denk gelen ceza alır. Eğer ki 1 yıl boyunca sigortasız işçi çalıştırıldığı tekrar tespit edilirse bu cezalar daha artar.

Işyerimi nasıl şikayet edebilirim?

ALO 170 hattı 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında görevde olan işçiler için hizmet veren hattır. ALO 170 hattı işçi ve işveren anlaşmazlığı halinde dava işlemlerinden önce arabuluculuk yapmaktadır. ALO 170 hattı üzerinden, eleştiri, ihbar, şikayet, soru, öneri ve talep hizmetleri alınabilmektedir.

Sigortasız işçi ölürse ne olur?

Sigortasız işçi işyerinde çalışırken kaza geçirirse sigortalı işçilere sağlanan haklardan yararlanır. … Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sigortasız işçi için yaptığı ve yapacağı tüm ödemeler ile aylık ve gelirler, kazada hiçbir kusuru olmasa dahi onu çalıştıran işverenden tahsil edilir.

Sigortasız çalıştım paramı alamıyorum ne yapmalıyım?

Müracaatlar/şikâyetler işçinin çalıştığı işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne ve yazılı olarak, yani dilekçe ile yapılmalıdır. Sözlü başvurular dikkate alınmaz. Şikâyet dilekçesi elden verilebileceği gibi, taahhütlü posta ile de gönderilebilir.

Sigortasız çalışan nasıl tespit ettirebilir?

İşçiler sigortasız çalıştıkları sürelerini, işten ayrıldıktan sonra 5 yıl içinde açacakları hizmet tespit davası ile de tespit ettirebilir. Mahkemece tespit edilen ücretler ile çalışma gün sayıları SGK tarafından dikkate alınır ve o işçinin sigortasına geriye dönük işlenir.